Ontdek je wijn met liefde
Prijs per fles
Van tot
€ 3,- € 30,-
Soort wijn
Land
Toon alle keuzes Toon populaire keuzes
Streek
Toon alle keuzes Toon populaire keuzes
Druivensoort
Toon alle keuzes Toon populaire keuzes
Smaak
Toon alle keuzes Toon populaire keuzes
Gebruikersmoment
Toon alle keuzes Toon populaire keuzes
Aanbiedingen en acties
Toon alle keuzes Toon populaire keuzes

Prosecco

De Veneto-druif die bewijst dat een gunstige naam het halve werk is.

 

De prosecco-wijn komt uit een gebied ongeveer 50 km ten noorden van de Italiaanse stad Venetië in de regio Veneto. De productiezone strekt zich uit over de band van de heuvels van de provincie van Treviso en omvat het gebied tussen de steden van Conegliano en Valdobbiadene. Het gebied omvat een reeks van heuvelketens - die loopt van oost naar west - die de een na de ander elkaar opvolgen uit de laaglanden van de Pre-Alpen. Het gebied ligt op gelijke afstand tussen de beschermende Dolomieten in het noorden, en de Adriatische Zee, die een positief effect heeft op klimaat en landschap. De productie omvat het grondgebied van 15 gemeenten en heeft een oppervlakte van ongeveer 18.000 hectare (ca. 45.000 ha) bouwland.

 

De wijnstokken worden alleen geteeld op de op het zuiden gerichte hellingen van de heuvels, op een hoogte van 50 tot 500 meter boven zeeniveau. De noord-gerichte hellingen zijn vaak bedekt met bossen. Er zijn momenteel meer dan 4.300 hectare geregistreerd als DOC. De steile hellingen van de heuvels maken het moeilijk de werkzaamheden te mechaniseren,en het beheer van wijngaarden is bijna altijd in de handen van kleine telers.

 

De wijn kan als vino frizzante of als spumante worden gemaakt. Het verschil zit hem in de bubbels. Spumante is de Italiaanse kwaliteitsbenaming voor een mousserende wijn die ten minste 11% alcohol bevat. Frizzante geeft aan dat de wijn half mousserend is. Deze variant bevat weinig koolzuur doordat hij zijn tweede gistingsproces niet op de fles, zoals de spumante, maar in roestvrijstalen tanks ondergaat: de méthode Charmat of cuve close. De methode houdt in dat de tweede gisting in een gesloten tank plaatsvindt, waarbij het door die gisting geproduceerde koolzuurgas oplost in de wijn. Door het veel grotere volume van de tank, zal deze tweede gisting veel sneller verlopen dan bij een méthode traditionnelle (dat een tweede gisting op fles kent). Dit procedé geeft de prosecco-wijn zijn frisse, schuimige mousse. Doordat deze bereidingsmethode minder arbeidsintensief is, is de wijn ook goedkoper.

 

Spumante is er in twee versies: droog en halfzoet. De laatste ontstaat door temperatuurregulaties waardoor tijdens het rijpingsproces niet alle suiker in alcohol wordt omgezet en de wijn lichtzoet blijft.

 

Prosecco moet niet langer dan twee jaar bewaard worden. Hierna wordt de wijn alleen maar slechter.

Per jaar worden er in Italië zo'n 150 miljoen flessen Prosecco geproduceerd. De wijnen uit Valdobbiadene en Conegliano vallen onder een DOCG-keurmerk.

Sorteer resultaten op

  • € 13,95
  • Italië
  • Veneto
  • Nino Franco Spumanti
  • n.v.t.
  • € 15,75
  • Italië
  • Veneto
  • Nino Franco Spumanti
  • n.v.t.
  • € 16,95
  • Italië
  • Veneto
  • Nino Franco Spumanti
  • 2013
  • € 33,50
  • Italië
  • Veneto
  • Nino Franco Spumanti
  • n.v.t.
  1. Home >
  2. Prosecco
Geen 16 geen druppel