David Sterza
Stel, je hebt net je ‘premier league’-druiven geperst voor je Amarone, maar je hebt van de ‘eerste divisie’-druiven een sappige rode wijn gemaakt. Eigenlijk wil je die toch ook nog wat specialer en krachtiger maken als een soort kleine Amarone. Goed idee! In de tijd dat de Amarone druiven zijn gedroogd is het sap van de andere druiven uitgegist. Perfecte timing. De most van de Amarone druiven bevat nog steeds heel veel materie in de schillen. Zonde om die weg te gooien en dus roer je ze door de wijn die eigenlijk al klaar is. De wijn extraheert extra kleur, suiker en smaak en begint opnieuw te vergisten met de extra suikers. Als echt alles uit de druiven is opgenomen en tot wijn verworden heb je niet alleen een Amarone, je hebt ook zijn kleine broertje: Ripassso. Dat is nog eens no-waste beleid. En het mooiste: het is nog super lekker ook.
Bij de familie Sterza zitten de druiven in het bloed. Zelf verbouwen ze al generaties lang de Corvina en Rondinella druiven om na de oogst aan grote bedrijven te verkopen voor Amarones en Ripasso’s. Nog op traditionele wijze met pergola wijnstokken die over je hoofd heen een tunnel van bladeren en druiven vormen.
In 1998 ging het roer om op initiatief van neef Paolo Mascanzoni, de wijnmaker werkzaam bij het fameuze wijnhuis Allegrini. ‘Mijn familie is veel te goed om hun kwaliteit teniet te laten gaan door grote bedrijven’ vond hij en nam neef David bij de arm om samen een geweldig familiebedrijf neer te zetten. Dat hebben ze goed gedaan, nu al noemt Robert Parker’s Monica Larner het ‘one of my favourite producers in Veneto’. Ook James Suckling is fan met 94 punten voor de Amarone 2010 en Gambero Rosso geeft de maximale score 'Tre Bicchieri' aan deze Amarone 2012! Sterza produceert dus wijnen die tot de beste van Valpolicella behoren!