Collectie: Hermanos Hernáiz

Finca la Emperatriz betekent landgoed van de keizerin. De oorsprong van deze wijngaard gaat terug tot Eugenie de Montijo, echtgenote van Napoleon III en de laatste keizerin van Frankrijk, de titel waaraan het domein zijn naam dankt. In 1878 stuurde de keizerin, destijds eigenaar van het domein, een bekroonde wijn in voor de Wereldtentoonstelling van Parijs. De wijn was afkomstig van deze wijngaarden in Baños de Rioja (Rioja Alta), en de prijs erkende al het potentieel en de uniciteit van het domein. Door de eeuwen heen wisselde het domein van eigenaar totdat de familie Hernáiz het in 1996 overnam. Eduardo en Víctor Hernáiz namen het project over met het doel om weer kwaliteitswijnen te produceren van deze historische wijngaard.

Rioja Alta is het mooiste van de drie deelgebieden van de Spaanse wijnregio Rioja, gelegen in het westen, hoger gelegen dan de andere gebieden, tussen 400 en 700 meter hoogte. Kenmerkend voor dit gebied is de bodem van kalk en klei en een klimaat dat zorgt voor druiven met een goede balans tussen rijpheid, frisheid en zuurgraad, wat resulteert in elegante en complexe wijnen. De bodem is in de loop der tijd gevormd door de erosie van het Demanda-massief uit kiezels, waardoor de bodem geen waterreserves kan vasthouden. De resulterende waterstress is ideaal voor het rijpen van druiven. Bovendien weerkaatsen de witte kiezels hun licht op de wijnstokken, waardoor de druiven een prachtige concentratie van kleur en aroma's krijgen. Tempranillo, de druivensoort van de regio, floreert naast variëteiten zoals grenache. 

Finca La Emperatriz ligt in de noordwestelijke hoek van de DOCa Rioja, op een van de hoogste plateaus in de Rioja Alta, op 570 meter boven zeeniveau. Het ligt op 12 km van Haro, tussen de bergketens Cantabrië en Demanda vlak naast bodegas zoals La Rioja Alta, Cune, Muga en López de Heredia. Deze ligging zorgt voor een meer continentaal klimaat dan gebruikelijk in Rioja, hoewel getemperd door de nabijheid van de Cantabrische Zee; een ideaal klimaat voor de langzame rijping van de tempranillodruif.

Om dit uitgestrekte terroir te cultiveren en de unieke kenmerken ervan optimaal te benutten, hebben de gebroeders Hernáiz gekozen voor wijnbouw op basis van percelen. Als gevolg daarvan zijn voor elk perceel specifieke wijnbouwtechnieken ontwikkeld. Deze differentiatie op basis van druivensoort, leeftijd van de wijnstok, microklimaat en exposure weerspiegelt een diep respect voor het land, wat resulteert in wijnen met onderscheidende karakters die ontworpen zijn om goed te verouderen.